"Simfònic i Català", el GEMC a la ràdio
21/04/2017
Estrenada una secció al programa Assaig General, de Catalunya ràdio, per part del compositor i col·laborador del GEMC Jesús Rodríguez Picó.
El compositor Jesús Rodríguez Picó, col•laborador del GEMC, estrena una secció mensual al programa de ràdio “Assaig general”, de Catalunya Ràdio. La secció rep el nom de "Simfònic i Català".
Nascut a Barcelona, Jesús Rodríguez Picó inicia el seu catàleg de composicions l’any 1976, al 1979 estrena la seva primera obra per orquestra, La ciutat de les estrelles, que serà el principi d’una llarga llista d’obres simfòniques, com el Concert núm. 2 per a clarinet i orquestra, l’obra per a guitarra i cordes Cadmos et Harmonie, El lleó Afamat, Pluja Interior per a narrador i orquestra, Simfonia Anàbasi o Danses d’Ibèria, que fou encàrrec de l’OBC o el Concert núm.1 per a clarinet i orquestra i la Simfonia Americana, encàrrec de la Orquesta Nacional de España.
Al seu catàleg podem trobar-hi, també, obres de cambra com la Sonata Colombina per a clarinet i piano, la Sonata Marina per a saxòfon i piano, Volt, Preludi i dansa, Horo per a clarinet, Catul canta per a baríton, clarinet i set instruments, etc. La seva primera l’òpera de cambra, El paradís de les muntanyes, fou estrenada el Teatre Lliure de Barcelona l'any 1998. Posteriorment va compondre altres obres escèniques com Hotel Occident, Urbs i Vera.
Paral•lelament a la seva activitat de compositor, ha exercit la pedagogia musical al Conservatori Professional de Música de Badalona, entre d’altres. L'any 1987 va elaborar el projecte de l'emissora de música clàssica "Catalunya Música".
En aquesta secció en Jesús explica i comenta obres simfòniques que apareixen als butlletins del GEMC. En cada espai es destaquen les principals característiques d’algunes composicions i s’escolten dos fragments d’enregistraments de la discoteca de Catalunya Ràdio, sempre amb un fil conductor que relacioni les composicions.
Els compositors s’escullen tenint en compte els que han tingut rellevància en la nostra història musical com Morera, Pahissa, Benejam, Taltabull o Homs, i també els compositors actuals com Salvador Brotons, Mestres Quadreny, Xavier Benguerel, Jordi Cervelló, Albert Guinovart o Jaume Torrent.
Amb aquets breus espais es tracta d’informar de la quantitat i diversitat de la música simfònica catalana, que lluny de tòpics és un reflex de l’evolució de les formes artístiques dels darrers temps.
Si voleu accedir als enllaços feu click aquí.